Viaţa noastră este determinată de un scop. Nu putem gândi, simţi, nici chiar visa fără ca acestea să nu fie condiţionate şi dirijate de un scop pe care îl urmărim. Acest scop este determinat de trebuinţele noastre faţă de mediul în care trăim. Dacă ştim bine care este scopul nostru în viaţă vom şti şi semnificaţia comportamentelor noastre. Veţi spune că e foarte simplu şi că fiecare îşi cunoaşte propriile scopuri în viaţă. Doar pentru ce muncim şi pentru ce facem atâtea eforturi! Evident, pentru că… Nu cred că există cineva care să nu poată scrie câteva cuvinte în locul celor trei puncte.
Doar că de foarte multe ori nici nu bănuim că este posibil să ne autosabotăm sau că pur şi simplu acţionăm împotriva noastră. Se întâmplă ca scopul unei persoane să fie acela de a pierde, de a suferi, fără ca ea să-şi dea seama şi toate comportamentele sale să meargă în această direcţie. Atitudinile lui vor determina ca evenimentele să-şi orienteze cursul, la un nivel neconştient, în această direcţie. Pentru a ajunge să ne atingem scopul trebuie să depunem efot. Uneori el este mic, alteori îl percepem ca fiind supraomenesc. Până ajungem la scopul dorit afişăm o multitudine de comportamente. Unele sunt adecvate, atele sunt în dezacord cu bunul simţ comun.
Atunci când contravin bunului simţ comun, ele devin inadecvate şi deranjează. Acesta este şi sentimentul persoanei (pentru că ceilalţi dau un răspuns la atitudinea afişată). Este momentul în care persoana se simte inadecvată şi se comportă în consecinţă. Nu înţelege de ce lumea o respinge şi crede despre unii prieteni că sunt împotriva ei. Reuşind să ne dăm seama de aceste scopuri (care sunt fixate chiar din copilărie), putem schimba atitudinea noastră vis-à-vis de ceilalţi şi de evenimentele din jurul nostru. În acelaşi timp, atitudinea noastră va fi orientată către partea utilă a vieţii, iar ca răspuns ceilalţi vor fi de partea noastră.
Procesul psihoterapeutic este unul foarte simplu. Îţi spun în cateva cuvinte ce presupune el. Un prim pas este acela de a te simţi confortabil în prezenţa terapeutului cu care lucrezi. Dacă sunteţi compatibili şi ai încredere în psihoterapeut, deja ai urcat o treaptă importantă. Apoi contează cât de mult îţi dai voie să povesteşti despre copilăria ta. Dacă reuşeşti şi asta, ai făcut un progres remarcabil. Iar dacă recunoşti că scopul tău în viaţă este cel pe care-l descoperi aici, vei reuşi să faci tot ce vrei şi ce îţi place în viaţa ta. Mai rămâne, ca un ultim pas pe care e bine să-l faci, să-şi doreşti această schimbare.
În orice caz, te asigur că doar dorinţa de a face ceva pentru tine şi prezenţa ta în cabinetul de psihoterapie reprezinta cea mai mare dificultate în acest proces.
