Skip to content Skip to footer

Sentimentul de inferioritate presupune o autoevaluare a competenţelor

Când vorbim despre inferioritate, trebuie să distingem între inferioritatea obiectivă, sentimentul şi complexul de inferioritate. Inferioritatea obiectivă poate fi măsurată. În anumite domenii de activitate, spre exemplu, se caută persoane înalte, în alte domenii se caută persoane cu acuitate vizuală ridicată. Pentru o persoană scundă, prima cerinţa discriminează, existând deci inferioritate când se iau în considerare criterii obiective. Sentimentul de inferioritate presupune o autoevaluare a competenţelor sau a criteriilor obiective stabilite de cineva.

O persoană poate fi mică de înălţime sau poate purta ochelari pentru că are probleme de vedere, dar asta nu înseamnă că se simte inferioară. Pe de altă parte, o alta persoană se poate simţi inferioară, dar acest lucru nu îl afişează pentru că ea compensează cu altceva (este foarte competentă într-un domeniu sau dispune de nişte abilităţi deosebite). Sentimentul de inferioritate este subiectiv. Complexul de inferioritate reprezintă o manifestare comportamentală a sentimentului de inferioritate şi apare atunci când lăsăm să se vadă acest lucru. Complexul de inferioritate este vizibil în momentele în care persoana nu mai funcţionează conform aşteptărilor, întrucât există convingerea că inferioritatea este cauza unor rezultate nedorite.

Pentru a înţelege mai bine cum apare un sentiment de inferioritate, să fim atenţi la convingerile din stilul de viaţă, la baza lor stând convingeri despre ceea ce considerăm noi corect sau greşit. Combinaţia convingerilor noastre de bază se poate manifesta sub forma celor mai diverse atitudini, prin sentimente de inferioritate, de inadecvare sau de vinovăţie, toate apărând când imaginea de sine nu corespunde cu idealul personal, cu imaginea despre lume sau nu este în acord cu convingerile etice. În procesul de psihoterapie, pentru a depăşi aceste sentimente, va fi esenţial să ne cunoaştem covingerile de bază, iar apoi, dacă ne dam voie, va fi foarte util să încercăm să schimbăm unele din aceste convingeri.

Cu cât ne dorim mai tare să ne fie mai bine, cu atât vom reuşi să schimbăm mai uşor o convingere.

sentiment de inferioritate terapie

Zoltan Farkas – Psihoterapeut si Logoped din Bucuresti


Sunt licenţiat al Facultăţii de Psihoogie şi Știinţe ale Educaţiei, Babes Bolyai din Cluj-Napoca. M-am format ca psihoterapeut la APPAR şi sunt psiholog clinician cu drept de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România.
Adresa cabinetului
Bd. Magheru 32-36, Sc. A, Et.6, Ap.38, interfon 38, București (Piața Romană) (se poate ajunge cu metroul – statia Piata Romana – sau cu mijloace de transport in comun: 79, 86, 97, 100, 168, 226, 301, 331, 368, 381) Program: luni – sambata 08 – 21
contact @ psihoterapeut-zoltan-farkas.ro

Zoltan Farkas © 2024. Toate drepturile rezervate

× Lasati un mesaj