Afazia dobandită a copilului se referă la deficitele de limbaj secundare leziunilor cerebrale produse după vârsta achiziţiei primelor propoziţii, adică în general după vârsta de 2 ani. Cele mai frecvente cauze sunt leziunile vasculare, traumatismele, tumorile şi infecţiile care afectează creierul. Studiile arată că în ceea ce priveşte recuperarea afaziei la copii limbajul se recuperează mai repede spre deosebire de abilităţile non-lingvistive (cum ar fi memoria).
Alte semne ale afaziei dobândite la copii presupun:
– pierderea temporară a limbajului;
– deficite de limbaj expresiv;
– deficite ale memoriei verbale;
– deficite în reglarea afectivităţii
Cum se desfășoară procesul de recuperare a afaziei la copil?
Procesul de recuperare a afaziei la copil presupune includerea în programe de terapie logopedică şi psihologică. Copilul va trebui să beneficieze de aceste programe atât în relaţie cu terapeutul, cât şi acasă, în relaţia cu familia. Programele de terapie vor include exerciţii de dezvoltare a limbajului, memoriei, atenţiei pi exerciţii ce presupun implicarea proceselor cognitive. Când vorbim de afazia dobândită a copilului trebuie să avem în vedere și componenta emoţională intrucât ei pot prezenta dificultăţi educaţionale.
Faptul că un copil se află în plin proces de dezvoltare intelectuală şi afectivă, necesitatea recuperării şi susţinerii educaţionale în stadiile cronice ale afaziei la copii este esenţială indiferent de vârsta şi de cauza leziunii.
Sunt Zoltan Farkas, psiholog clinician cu drept de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din Româniai, și am experiență în terapia de recuperare a afaziei copilului. Vă invit în cabinetul meu de psihoterapie din București pentru a face cunoștință. Costul unei ședințe este de 200 RON.