Depinde de ambii parteneri. Dorința comună de reparare a relației și de reconectare după o infidelitate face diferența, cuplul găsind drumul spre a rămâne împreună sau a se separa. O relație extraconjugală este traumatizată, provocând o ruptură gravă de atașament, manifestată mai ales prin diminuarea siguranței și vigilență permanentă. Însă tocmai a te încredința fără rezerve iubirii și procesului de vindecare ajută la depășirea momentului și la iertare, pentru a trăi din nou într-un cuplu plin de securitate și confort pentru ambii parteneri.
Pentru că doare și derutează foarte tare, ca și abuzul fizic, infidelitatea este un motiv frecvent pentru psihoterapia de cuplu. Chiar dacă partenerii aleg să se despartă, e bine să conștientizeze și să vindece problema care a dus la infidelitate, căci e posibil ca ea să se repete, sub forma unui tipar inconștient, și în relațiile viitoare. De exemplu, un anxios poate înșela din dorința de a-și face partenerul să reacționeze, să-i acorde atenție, nevrând să piardă legătura cu acesta, pe când un evitant va înșela pentru a diminua intensitatea legăturii cu partenerul, intensitate care îl sperie.
În terapie cu un psiholog, cu asumare și încredere, se poate trece peste episodul infidelității, separat sau împreună, după cum își doresc partenerii, dar conștienți că, fără a ne implica profund, o altă relație nu ne garantează echilibrul și armonia.