In ultimul timp, din ce in ce mai multi oameni sunt interesati de dezvoltare si autocunoastere, realizand ca lucrul cu un psihoterapeut aduce multe beneficii: constienta, vitalitate, energie, asumarea rolului de principal actant in viata personala. Cu toate acestea, de multe ori psihoterapia este asociata cu slabiciunea, esecul, probleme mentale sau psihice, neputinta, dependenta, fiind vazuta drept o solutie disperata intr-un moment de criza.
Cateodata e denigrata din teama noastra de a fi vulnerabil, de a ne dezvalui, din neîncrederea in relatii sau in faptul ca o astfel de terapie ar putea avea vreun efect benefic. Astfel, resemnarea si izolarea par a fi singurele solutii. Unii dintre noi citesc carti si articole cu teme psihologice, urmaresc conferinte interesante pe internet, rezoneaza cu citate motivationale sau inspirationale, dar schimbarea de sine nu se intampla profund, pentru ca multe dintre aceste lecturi si vizionari sunt intelese subiectiv, potrivit convingerilor noastre din momentul respectiv. Astfel, ele doar intretin critica, etichetarea, invinovatirea si analiza celuilalt.
Aflam cine suntem
Schimbarea insa trebuie sa aiba legatura cu noi. Alaturi de psihoterapeut putem avea clarificari care ne aduc aproape de propriile trairi si ne fac sa ne recunoastem nevoile autentice, declansand mecanisme de implinire a lor. Aflam cine suntem, cum vrem sa traim prezentul si ne proiectam cu incredere viitorul.
Sunt Zoltan Farkas, psiholog din Bucuresti, şi personal cred că nu există oameni cu atitudini greşite în abordarea sarcinilor vieţii, ci cred că există dificultăţi şi moduri diferite de abordare a acestora, care ţin de structura de personalitate a fiecăruia.