Orice conflict care apare într-o relaţie de cuplu este analizat de parteneri şi este pus în legătură cu organizarea timpului zilnic petrecut împreună, sexul, banii, treburile gospodăreşti, copiii etc. Fiecare speră să obţină dovezi care să arate că partenerul de viaţă înţelege şi este interesat de ceea ce el sau ea simte. Împărtăşirea unor astfel de informaţii prin intermediul cuvintelor sau al comportamentelor este esenţială pentru îmbunătăţirea oricarei relaţii importante. Dar de multe ori informaţiile nu ajung la parteneri pentru că aceştia nu reuşesc să obţină o comunicare eficientă. În orice relaţie există anumite semnale pe care o persoană le transmite partenerului. Aceste semnale sunt specifice fiecărui cuplu şi sunt bine cunoascute de acesta.
De foarte multe ori partenerii refuză să le transmită, din diverse motive sau dacă le transmit nu obţin un răspuns din partea celuilalt. În anumite perioade se poate întâmpla, în mod constant, să nu reuşim să reacţionăm pozitiv la aceste semnale. Acest lucru se întâmplă rareori din rea-voinţă. Cel mai adesea, pur şi simplu nu ne dăm seama sau suntem insensibili la dorinţele şi semnalele celorlalţi de a le acorda atenţie. Cu toate acestea, atunci când o asemenea nepăsare devine obişnuinţă, rezultatele pot fi devastatoare.
Multe certuri în cuplu pornesc de la neînţelegeri şi de la sentimentul de înstrăinare care ar fi putut fi evitate dacă partenerii ar fi purtat discuţiile pe care ar fi trebuit să le poarte. Iar pentru ca nu discută, se ceartă. Asemenea conflicte duc la neînţelegeri în căsnicie, la divorţ, la probleme cu copiii şi la duşmănii între familii.
Persoanele care reacţionează pozitiv la semnalele de apropiere trimise de partenerii lor au cele mai mari şanse de a reuşi în relaţie
Capacitatea de a transmite, dar şi de a fi receptiv la semnalele partenerului reprezintă o abilitate pe care ne-o formăm încă de mici, în mediul nostru familial şi apoi şcolar. De multe ori din acea perioada apar şi dificultăţile de preluare şi de oferire a acestor mesaje. Ele continuă adesea până la vârsta adultă, interferând cu capacitatea persoanei de a-şi găsi şi a-şi păstra un partener. Cei care sunt pricepuţi să descifreze indiciile oferite de către un potenţial partener şi să reacţioneze în mod adecvat au, de regulă, mai mult noroc în dragoste decât cei care nu au această abilitate. Studiile arată că cei care au căsnicii fericite şi echilibrate răspund pozitiv la dorinţele celuilalt de mai multe ori decât cei care întâmpină dificultăţi în căsnicie.
Acest lucru nu înseamnă că dacă nu ne-am format deprinderile de mici vom avea o căsnicie nereuşită. Dimpotrivă, aceste abilităţi de comunicare emoţională pot fi învăţate şi perfecţionate la orice vârstă. Important este să ne dorim. Cel mai important test al acestor abilităţi începe odată cu căutarea unui nivel mai profund de intimitate şi de înţelegere în cadrul relaţiei. Dacă partenerii reuşesc să se apropie continuu unul de celălalt în feluri în care să fie mulţumitoare pentru amândoi, aceste indicii vor putea fi detectate şi decodate mult mai repede, iar răspunsul la ele va fi unul pe măsură, ceea ce va da ocazia partenerilor să-şi perfecteze modalităţile de comunicare proprii.
Sunt Zoltan Farkas, lucrez ca psiholog pentru adulți, cupluri și familii. Vă aștept să ne cunoaștem în cabinetul de psihoterapie din București, aflat în Piața Romană.
