Unul dintre aspectele fundamentale ale anxietăţii generalizate îl reprezintă faptul că persoana se îngrijorează cu privire la diferite evenimente sau activităţi. Intensitatea, durata sau frecvenţa îngrijorării sunt disproporţionate faţă de posibilitatea de a se întâmpla evenimentul anticipat. Persoanei îi este dificil să controleze îngrijorarea şi să împiedice apariţia gândurilor îngrijorătoare cu îndeplinirea activităţilor imediate. Adulţii cu anxietate generalizată sunt deseori îngrijoraţi cu privire la circumstanţele vieţii cotidiene, de rutină, cum ar fi posibile responsabilităţi la serviciu, sănătate şi finanţe, sănătatea membrilor familiei, eşecurile copiilor, sau motive minore (ex. : îndeplinirea treburilor casnice sau întârzierea la programări). Sunt psihologul Farkas Zoltan, am o experiență de 17 ani în domeniul psihoterapiei de cuplu, și vă aștept în cabinetul meu din București. [Contactați-mă]
Care sunt elementele anxietăţii generalizate?
Persoanele cu tulburare anxioasă generalizată acuză un disconfort subiectiv cauzat de îngrijorarea constantă şi deficitele asociate în domeniile social, profesional şi în alte arii importante de funcţionare.
Elementele esenţiale ale anxietăţii generalizate sunt:
– anxietate excesivă;
– simptome fizice de nelinişte;
– fatigabilitate rapidă;
– dificultate de concentrare;
– iritabilitate;
– tensiune musculară;
– perturbarea somnului.
Alături de tensiunea musculară pot apărea tremor, spasme, senzaţia de instabilitate precum şi dureri musculare sau sensibilitate musculară. Multe persoane cu tulburare anxioasă generalizată prezintă şi simptome somatice (transpiraţii, greaţă, diaree, precum şi reacţie de tresărire exagerată. Simptome cum ar fi : tahicardie, dispnee, ameţeală, sunt mai puţin severe în tulburarea anxioasă generalizată comparativ cu alte tulburări anxioase, cum ar fi tulburarea de panică. Alte afecţiuni care pot fi asociate cu stresul (sindromul colonului iritabil, cefaleea) însoţesc frecvent tulburarea anxioasă generalizată. Starea excesivă de îngrijorare afectează capacitatea persoanei de a îndeplini activităţi rapid şi eficient, atât acasă cât şi la serviciu. Starea de îngrijorare consumă timp şi energie.
Foarte important este şi faptul că îngrijorarea excesivă poate afecta capacitatea persoanelor cu anxietate generalizată de a încuraja increderea la proprii copii. Anxietatea generalizată trebuie distinsă de fobia specifică, în care persoanele experimentează niveluri ridicate de teamă determinate de stimuli specifici (de exemplu, animale). De asemenea, anxietatea generalizată trebuie distinsă de fobia socială, caz în care persoanele se îngrijorează excesiv sau evită anumite situaţii în care ar putea fi evaluaţi negativ.
Cum putem trata tulburările de anxietate generalizată?
Scopul intervenţiei constă în scăderea preocupării pentru îngrijorare şi reducerea îngrijorării la un nivel acceptatbil. Obiectivele terapeutice pot viza îmbunătăţirea calităţii vieţii, a relaţiilor interpersonale, reducerea evitării, a căutării de reasigurări din partea celorlalţi, precum şi acceptarea şi procesarea mai eficientă a emoţiilor. Deoarece persoana se îngrijorează din cauza unui numar foarte mare de situaţii, tratamentul anxietăţii se va face prin implementarea unor intervenţii cu caracter mai general.
Se va apela la intervenţii cum ar fi tehnici de relaxare, tehnici de respiraţie, intervenţii pentru reducerea nivelului general de activare de tip anxios, precum şi intervenţii pentru reducerea îngrijorării. Deoarece persoana cu tulburare de anxietate generalizată se îngrijorează de-a lungul întregii zile, va fi ajutată să îşi limiteze grijile la « timpul pentru îngrijorare » şi să îşi monitorizeze temele care reapar în grijile sale. În cele din urmă, abordarea terapeutică va ajuta persoana să reuşească să facă faţă unor probleme diverse.
Contactați-mă pentru a stabili o discuție în cabinetul meu de psihoterapie din centrul Bucureștiului în care să ne cunoaștem. Costul unei sedinte de terapie este de 250 lei/ 50 de minute.