Afazia este tulburarea de limbaj caracterizată prin apariţia bruscă a unei leziuni la nivelul sistemului nervos central, după constituirea limbajului verbal.
Afazia se manifestă prin:
– tulburări de înţelegere a limbajului verbal;
– tulburări de înţelegere şi exprimare cu ajutorul limbajului scris;
– tulburări de exprimare verbală;
– tulburări de calcul matematic;
– tulburări motorii (organizare vizual-spaţială deficitară, coordonare musculară disfuncţională);
– tulburări de recunoaştere, de identificare a obiectelor, culorilor, imaginilor, lipsă de înţelegere a ceea ce aude;
– tulburări de natură psihologică;
– tulburări de memorie.
Cauzele apariției afaziei
Afazia poate fi cauzată de apare în una din următoarele situaţii:
– accidentul vascular cerebral ischemic care reprezintă aproximativ 80% din totalul AVC;
– accidentul ischemic tranzitor care se manifesată atunci când artera carotidă este blocată şi poate produce o afazie care dispare complet in 24 de ore;
– hemoragiile cerebrale. Acestea sunt mai putin frecvente decât AVC ischemice, reprezentând aproximativ 20% din totalul AVC;
– traumatismele craniene explică şi ele diversitatea afaziilor întâlnite prin varietatea leziunilor posibile şi a localizărilor acestora la nivel cerebral.
În ceea ce priveşte procesul de recuperare a afaziei, acesta presupune implicarea unor mecanisme de compensare, restaurare şi reorganizare care acţionează la mai multe niveluri de recuperare: neuronal, cognitiv şi comportamental (afectiv). La nivel neuronal există teorii recente care susţin plasticitatea sistemului nervos central, adică producerea unui proces de creştere neuronală indiferent de vârsta pacientului care face posibilă preluarea funcţiilor zonei lezate de către alte zone chiar din celălalt emisfer cerebral.
Programele de recuperare afazie
În procesul de recuperare cognitivă a pacientului cu afazie, se începe cu o evaluare foarte strictă şi care are în vedere în primul rând stabilirea acelor funcţii care au rămas intacte. Pe baza acestora se vor face programele de recuperare avănd ca obiectiv principal recuperearea funcţiilor pierdute. Recuperarea pacientului cu afazie trebuie începută încă din spital, imediat ce pacientul este stabilizat (din punct de vdere al funcţiilor vitale) şi conştient. Este foarte importantă implicarea pacientului într-un program intensiv şi prelungit în aceasta perioadă. Frecvența zilnică a şedinţelor de terapie este indicată cel puţin în primele săptămâni. În acest sens familia va trebui să lucreze zilnic cu pacientul după modelul indicat de terapeut.
Durata unei şedinţe variază de la câteva minute în primele zile (în cazul în care pacientul oboseşte foarte repede) până la o oră (pe măsură ce se deprinde cu gradul de dificultate al exerciţiilor). Se va lucra în mai multe şedinţe pe zi, ţinând cont şi de disponibilitatea pacientului. Este foarte posibil ca pacienţilor să le fie foarte greu să rezolve exerciţiile propuse şi să refuze să colaboreze. Cu multă răbdare şi tact vom încerca să le oferim posibilitatea de a rezolva exerciţiile astfel încât orice efort să reprezinte un succes pentru ei. Având în vedere leziunile cerebrale produse, trebuie să înţelegem faptul că afectivitatea pacienţilor cu afazie poate fi tulburată, iar ei să fie mult mai sensibili faţă de anumite aspecte ale vieţii de zi cu zi. Este posibil să plângă foarte des, de multe ori din senin, sau să devină foarte irascibili la orice eveniment minor.
Dispoziţia şi emoţiile sunt atât de afectate încât se poate ajunge la perioade lungi de tristeţe şi chiar depresie. Pentru prevenirea acestor episoade este imperios necesar să intervenim cât mai repede, iar rezultatele recuperării sa fie vizibile de către pacient. În acest sens, cu cât suntem mai atenţi cu dificultatea sarcinilor pe care le dăm pacienţilor şi cu cât avem mai multă răbdare cu ei, cu atât vom avea satisfacţia unei recuperări eficiente.
Sunt Zoltan Farkas și vă invit în cabinetul de psihoterapie din București. Prețul unei ședințe de terapie a afaziei este de 200 RON.